D-pantenol 75% (prowitamina B5) 30g Zobacz większe

D-pantenol 75% (prowitamina B5) 100g

DPANT-0100

Nowy produkt

D-pantenol (D-panthenol) 100 g

INCI: Panthenol, Water

Więcej szczegółów

33,00 zł brutto

Więcej informacji

D-pantenol to inaczej prowitamina B5 - czyli prekursor witaminy B5, który po wniknięciu w skórę przekształca się w witaminę B5 (kwas pantotenowy).
Stosowany w kosmetyce d-pantenol ze względu na to, że stanowi małą cząsteczkę i pomimo swej hydrofilowej natury, doskonale wnika przez naskórek aż do skóry właściwej, w korzenie włosów i w górną warstwę paznokci. Wykazuje przy tym powinowactwo do keratyny naskórka i paznokci.

Deficyt witaminy B5 w skórze objawia się zaburzeniami w procesach rogowacenia naskórka, czyli nadmiernym rogowaceniem i złuszczaniem, oraz zaburzeniami w pigmentacji.
D-pantenol doskonale nawilża skórę, ma korzystny wpływ na barierę lipidową skóry - przyspiesza syntezę lipidów, białek i lipoprotein - oraz działa łagodząco i gojąco.
Jest również jednym z najlepszych środków kondycjonujących włosy. Witamina B 5 (kwas pantotenowy), w którą d-pantenol przekształca się w korze włosa, odgrywa podstawową rolę podczas podziałów komórek w mieszku włosowym, dlatego jej obecność jest niezbędna dla prawidłowego wzrostu włosów. Witamina ta jest wreszcie jednym z naturalnych składników elementów budulcowych włosa odpowiedzialnych za jego własności mechaniczne (np. siłę i sprężystość). Stanowi również ważny składnik spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe i utrzymuje odpowiednią wilgotność włosów. 

D-pantenol stosowany zewnętrznie działa na skórę pielęgnująco - przyspiesza podział komórek skóry, działa łagodząco na podrażnioną i zaczerwienioną skórę, jest korzystny nawet dla skóry poparzonej. Krem zawierający w swym składzie D-pantenol łatwiej się także rozprowadza. 

Stosowany bywa również w preparatach do opalania i łagodzących po opalaniu. D-pantenol podczas opalania przyśpiesza tworzenie się brunatnego barwnika skóry - melaniny, a równocześnie osłabia negatywne reakcje skóry, czyli zaczerwienienie, późniejsze łuszczenie się.

Prowitamina B5 ma właściwości higroskopijne, może więc gromadzić wodę, przez co powoduje nawilżenie skóry. Dzięki temu skóra staje się miękka i jędrna.

D-Panthenol nie jest chemicznie konserwowany i nie powoduje alergii, nie jest toksyczny, nie podrażnia skóry. 
Rozpuszczalny jest w wodzie, alkoholu i glikolu propylenowym; nierozpuszczalny w tłuszczach.

Efekty stosowania d-pantenolu:

  • doskonałe nawilżenie skóry, która staje się miękka i gładka
  • przyspieszone gojenie się ran i podrażnień - prowitamina B5 jest stymulatorem wzrostu i odnowy komórek naskórka i skory właściwej
  • złagodzenie skutków oparzeń słonecznych - to podstawowy składnik kosmetyków po opalaniu
  • zwiększenie szybkości wzrostu i grubości włosów
  • wzrost elastyczności, nawilżenia i połysku włosów
  • mniejsza tendencja do rozdwajania końcówek oraz łatwiejsze rozczesywanie włosów
  • wzrost nawilżenia i elastyczności płytki paznokcia, jej wzmocnienie

Zalecane stężenie w kosmetykach:

  • balsamy i kremy 1-5%
  • odżywki do włosów 0.25-1%
  • szampony 0.5-1%

Należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Chronić przed bezpośrednim dostępem światła, powietrza i wilgoci.

Opakowanie 100 g.

Opinie

Napisz opinię

D-pantenol 75% (prowitamina B5) 100g

D-pantenol 75% (prowitamina B5) 100g

D-pantenol (D-panthenol) 100 g

INCI: Panthenol, Water

11 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: