Glukonolakton 50 g

GLUK-0050

Nowy produkt

Glukonolakton (glukono-delta-lakton) 50 g

INCI: Gluconolactone

Więcej szczegółów

3,90 zł brutto

Więcej informacji

Glukonolakton (glukono-delta-lakton, GDL) jest polihydroksykwasem (PHA) i określany bywa jako nowa generacja kwasów AHA. GDL jest formą kwasu glukonowego w postaci stałej, którą otrzymuje się przez usunięcie wody w trakcie procesu krystalizacji. Występuje naturalnie w skórze, gdzie powstaje w wyniku przemian metabolicznych glukozy na poziomie komórkowym. W roztworze wodnym ulega samoistnej przemianie w kwas glukonowy. Glukonolakton to substancja naturalna, nietoksyczna i niedrażniąca.

Ma postać białego proszku, jest rozpuszczalny w wodzie w temperaturze pokojowej.

Posiada wszystkie cechy charakterystyczne dla kwasów PHA:
- jest naturalnym antyoksydantem,
- silnie nawilża,
- przyśpiesza regenerację komórek, 
- odżywia, ujędrnia i wygładza,
- działa przeciwzapalnie,
- wzmacnia odporność skóry na zewnętrzne czynniki drażniące,
- jest pomocny przy niwelowaniu skutków poparzenia słonecznego. 

Likwiduje szorstkość skóry, zmniejsza rozszerzone pory, zaskórniki, przebarwienia, zmarszczki. Zmniejsza wydzielanie łoju.

Glukonolakton jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry bardzo wrażliwej, alergicznej, zwiotczałej z zaburzoną gospodarką wodną. Stosowany także w preparatach wspomagających przy trądziku pospolitym i różowatym, atopowym zapaleniu skóry, egzemach. Jest wskazany dla osób nie tolerujących innych kwasów hydroksylowych przy złuszczaniu warstwy rogowej naskórka. Stosowany do złuszczania naskórka w przeciwieństwie do kwasów AHA nie powoduje tak wyraźnego wzrostu wrażliwości skóry na promieniowanie UV. Jest również łagodniejszy dla skóry niż np. kwas glikolowy, nie wywołując zbyt nasilonych objawów pieczenia i swędzenia.

W produktach kosmetycznych stosowany jest również jako środek maskujący, do regulacji pH czy też jako środek chelatujący. Wiążąc wodę ogranicza jej dostępność dla rozwoju drobnoustrojów w produktach kosmetycznych, dzięki czemu można wydłużyć trwałość kosmetyków stosując nieco mniejszą ilość konserwantów.

Najprostsze zastosowanie glukonolaktonu to przygotowanie toniku z nim. Jednakże stosowanie kwasów PHA w dużych stężeniach wiąże się z koniecznością badania odczynu gotowego kosmetyku. Żeby nie wywoływać podrażnień, pH powinno być ustalone na poziomie wyższym niż 4. Przy glukonolatonie szczególnie istotne jest by regulować pH przy temperaturze 30-40ºC - w tej temperaturze szybciej biegnie reakcja hydrolizy glukonolaktonu do kwasu glukonowego i następnie właściwa reakcja neutralizacji kwasu. Przy robieniu jakichkolwiek toników czy fazy wodnej z glukonolaktonem przy badaniu pH roztwór powinien być lekko podgrzany

Opakowanie zawiera 50 g glukonolaktonu w postaci proszku.

Opinie

Napisz opinię

Glukonolakton 50 g

Glukonolakton 50 g

Glukonolakton (glukono-delta-lakton) 50 g

INCI: Gluconolactone

18 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: