Masło shea nierafinowane 100 g Zobacz większe

Masło shea nierafinowane 100 g

M002-SHN0100

Nowy produkt

Masło shea nierafinowane w czystej postaci stosowane jest do pielęgnacji skóry oraz do masażu ciała. Jako składnik używane jest w produkcji kremów, lotionów, kosmetyków do makijażu, kremów do opalania, kremów po goleniu i mydeł. Opakowanie 100 g.

INCI:  Butyrospermum Parkii Butter

Więcej szczegółów

Dostępne

6,50 zł brutto

Więcej informacji

Masło shea (zwane również masłem karite) jest w gruncie rzeczy olejem z nasion masłosza parka (drzewa masłowego), występującego naturalnie na afrykańskiej sawannie od Senegalu po Etiopię. Istnieje niewielka ilość plantacji tych drzew ze względu na fakt, że owocuje ono dopiero po 30-40 latach, przez co masło shea pochodzi przede wszystkim z dziko rosnących roślin.

Masło shea nierafinowane pozyskiwane jest unikalną ręczną metodą. Nie zawiera ono żadnych barwników ani substancji konserwujących, ma bardzo łagodny zapach i nie jest deodoryzowane.

Masło shea świetnie natłuszcza i nawilża skórę. Jest bogate w witaminy E, A i F, która wpływa nawet na rozluźnianie mięśni.
Substancje zawarte w maśle karite wzmacniają i chronią cement komórkowy warstwy rogowej skóry, co doskonale wpływa na jej elastyczność i rozciągliwość. 
Masło shea może pełnić również funkcje naturalnego filtra słonecznego (jednak o niewysokim współczynniku powstrzymania promieniowania ultrafioletowego – UV). Nie spłynie ze skóry w trakcie kąpieli, a więc skóra jest chroniona również w wodzie. Shea może być aplikowane we wszystkie miejsca na ciele. Nie działa alergizująco.

Masło Shea w czystej postaci jest stosowane do pielęgnacji skóry całego ciała oraz do masażu. Jako składnik używany jest do produkcji lotionów, kremów, również przeciwsłonecznych, mydeł i kremów po goleniu. W czystej postaci powinno rozpuścić się w dłoni. Po nałożeniu na skórę zapewni ochronną, delikatną i pielęgnacyjną warstwę. Może być stosowane również do skóry delikatnej - takiej, jak występująca pod oczami.

Wykorzystywane jest bardzo często w produkcji mydła - Karite zawiera substancje niezmydlające się, dzięki czemu chętnie jest używane do produkcji naturalnych kostek myjących. Aby produkt posiadał właściwości nawilżające, należy stosować masło shea w stężeniach od 10 - 15 % fazy tłuszczowej (lub nawet więcej). Zastosowanie masła shea daje przyjemne uczucie aksamitnej gładkości, jakie dają tylko mydła luksusowe.


Opakowanie zawiera 100 g produktu.

Opinie

Napisz opinię

Masło shea nierafinowane 100 g

Masło shea nierafinowane 100 g

Masło shea nierafinowane w czystej postaci stosowane jest do pielęgnacji skóry oraz do masażu ciała. Jako składnik używane jest w produkcji kremów, lotionów, kosmetyków do makijażu, kremów do opalania, kremów po goleniu i mydeł. Opakowanie 100 g.

INCI:  Butyrospermum Parkii Butter

20 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: