Konserwant DHA BA 15 g Zobacz większe

Konserwant DHA BA 15 g

DHA-BA0015

Nowy produkt

Konserwant DHA BA 15 g - akceptowany przez Eco-cert

INCI: Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol

Więcej szczegółów

7,99 zł brutto

Więcej informacji

Akceptowany przez Eco-cert, a więc dopuszczony do użytku w kosmetykach organicznych i uznawanych za ekologiczne konserwant jest połączeniem kwasu dehydrooctowego (DHA) i  alkoholu benzylowego (BA). Inna nazwa handlowa to Geogard.

Konserwant jest skuteczny w kosmetykach o pH niższym niż 7. Nie powinien być ogrzewany powyżej 50 stopni Celsjusza, należy go więc dodawać pod koniec wytwarzania kosmetyku z fazą wodną. 

Zalecane stężenie 0.2 - 1.0% 

Dlaczego warto stosować mieszaninę konserwującą DHA BA:

  • charakteryzuje się bardzo szerokim zakresem działania zarówno w stosunku do bakterii (gram-dodatnich oraz gram-ujemnych), jak i drożdży czy grzybów
  • produkt dopuszczony jest do stosowania w kosmetykach w Unii Europejskiej, USA, Kanadzie, Australii i Japonii
  • produkt jest dopuszczony do stosowania w kosmetykach organicznych (certyfikowany przez Eco-cert)
  • konserwant nie testowany na zwierzętach
  • wykazuje działanie biobójcze już w ciągu kilku godzin od wprowadzenia do kosmetyku
  • w przypadku stosowania w produktach transparentnych - nie powinien powodować mętnienia

DHA BA może być stosowany w kosmetykach przeznaczonych do zmywania jak i do tych pozostających na skórze. Mieszaninę konserwującą można przykładowo stosować podczas wytwarzania: szamponów, odżywek do włosów, płukanek, kremów nawilżających i tłustych, mleczek, lotionów, żeli i wielu innych.

DHA BA można dodawać do fazy wodnej lub do gotowego produktu kosmetycznego (już po schłodzeniu mieszaniny). 

1 kropla DHA BA waży 0.04 g - czyli na 50 ml (40 g) przygotowywanego kremu należy użyć od 2 do 10 kropli mieszaniny konserwującej. 

Użycie konserwantu DHA BA pozwala na przechowywanie kosmetyku na półce łazienkowej (poza lodówką) - tak jak kosmetyków kupionych w sklepie. 
Opakowanie  15 g.

Opinie

Napisz opinię

Konserwant DHA BA 15 g

Konserwant DHA BA 15 g

Konserwant DHA BA 15 g - akceptowany przez Eco-cert

INCI: Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol

1 inny produkt w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: