Monostearynian glicerolu 50 g Zobacz większe

Monostearynian glicerolu 50 g

MONOGL-0050

Nowy produkt

Monostearynian glicerolu 50 g

INCI: Glyceryl Monostearate

Więcej szczegółów

4,90 zł brutto

Więcej informacji

Monostearynian glicerolu, monostearynian gliceryny, stearynian glicerolu, GSE - to samoemulgujący związek organiczny pochodzenia naturalnego. Łagodny dla skóry emulgator używany do wykonania emulsji typu woda w oleju (W/O) lub jako koemulgator w emulsji olej w wodzie (O/W). Umożliwia tworzenie lekkich, luksusowych kremów o charakterze nawilżającym. Dodatkowo wygładza i nawilża skórę.

GSE tworzy trwałe emulsje najlepiej w połączeniu z innymi emulgatorami - np. alkoholem cetylowym, cetearylowym, woskami, Olivemem 1000. Pozwala otrzymać nietłuste kremy z zawartością fazy tłuszczowej na bardzo niskim poziomie - już od 15-20% - idealne lekkie kremy nawilżające dla cery trądzikowej, tłustej i mieszanej.

UWAGA: właściwości emulgujące monostearynianu glicerolu słabną przy kremach z kwaśną fazą wodną (w niskim pH). Dobrze działa przy pH obojętnym lub zasadowym w granicach 6,8 - 8.5. Słabszej sile emulgującej można częściowo zaradzić poprzez dodanie innych emulgatorów oraz niewielkiej ilości gumy ksantanowej (https://sklep.hajduczeknaturalnie.pl/zageszczacze-emulgatory-stabilizatory/344-guma-ksantanowa-50-g.html), jednak nawet to nie zawsze pomaga. Zatem do kremów z kwasami lepiej jest użyć innego emulgatora.

Opakowanie 50 g

Opinie

Napisz opinię

Monostearynian glicerolu 50 g

Monostearynian glicerolu 50 g

Monostearynian glicerolu 50 g

INCI: Glyceryl Monostearate

23 innych produktów w tej samej kategorii:

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również: